За повече спокойствие – Za konete

За повече спокойствие

 

Темпераментните коне се срещат навсякъде по света:  макар на местните езици името им може да бъде различно - резки, чувствителни, енергични, шантави, луди,  горещи, буйни или избухливи.

 Не сте сами

Поставяйки един кон в по-неестествено местообитание каквото е конюшнята, той би се чувствал много добре, стига да има приятели и рутина. Конете процъфтяват при наличие на рутина. Като извадите коня от тази среда имате големи шансове да създадете нервен кон, готов да побегне при първата опасност. Той е бягащо животно и оцелява бягайки от опасностите. Прекарал е 65 милиона години съществувайки и развивайки се по този начин.

Основният съвет е да извадите коня от тази ситуация. Дори това да означава да бъде поставен в отделно заграждение, но в близост до други коне. Конете са еволюирали да обработват  трева и ядат през 80% от деня. Тревата и фибрите изискват много време за дъвчене. Това методично движение означава, че кон в естествена среда може да ходи до тридесет мили дневно. Като вкарате кон в конюшня, ограничаваща движението му и неговият навик да "пасе" и конят ви може да стане твърде избухлив за езда!

А всичко беше толкова спокойно преди….

Състезанията могат да бъдат стресова среда, както за коня, така и за ездача. Спортният психолог Gary Diplock MP NLP DIPSPORTS PSYCHOL, коментира стреса при езда:

"Предполага се, че при много от конете моментите на нервност са всъщност причинени от ездача. Много треньори биха казали на техните ездачи просто да  помислят за промяната и тя ще се случи. Ние имаме нещо, наречено логика, което се задейства, когато искаме да се извърши дадена дейност. При ездата, ние очакваме нещата да се случват според нашите планове, но не трябва да се учудваме, че конят може да възприеме и прояви нашите нервност и напрежение. Гари съветва също да се консултирате с диетолог, за да обсъдите специфичните изисквания към храната на вашия кон.

Храненето може да изиграе голяма роля в поведението, за което разговаряхме със специалист по хранене на Cavalor за подхода към избухливите коне:

“Хората днес обичат конете си като собствени деца и искат да се грижат по най-добрия начин за тях. Това понякога означава, че изразяват тази любов предлагайки им прекалено много храна или твърде висок енергиен прием за извършената работа. Това води до множество последствия: конете са прехранени с твърде богати концентрати или просто получават твърде много енергия за дейността, която извършват. Възможни са последствия като ламинит, инсулинова резистентност, а понякога и "разгорещяване" или "буйност", които правят коня труден за контролиране и слагат край на забавлението. "

Да запалиш фитила…..

Поддържането на рутина е идеален начин за подготовка за състезание. Говорихме с  Ferenc Damen, холандски международен ездач, направил репутация като майстор в скоковете и дресурата в САЩ, Холандия и Великобритания.  Ференц не може винаги да осигурява “рутина” и близки отношения, за да помогне на себе си и на коня. Каква тогава е неговата тайна?

"Винаги трябва мисля за коня и да се приспособявам към него. Няма значение какви са възможностите на коня, трябва винаги да бъдете уверени в собствените си способности (при вашето ниво на комфорт) и да яздите с това, което аз наричам "отворен баланс". Когато обучавам други хора, отделям време няколко дни преди състезанието, за да оценя всяка езда и да кажа на всички ученици: "Трябва да яздиш заради себе си и обучението на коня, винаги мисли за следващата стъпка, не всичко е заради спечелването на розетката. По-добре е да се състезаваш с радост и да дадеш на коня добър опит на по-ниско ниво. "

И тогава ще заобичате

Независимо какво е нивото ви на езда, винаги работете заедно с хора, на които вярвате и с които можете да изградите доверие. Не е необходимо това да бъде "най-модерния треньор", а просто честен и надежден човек стъпил здраво на земята. Обърнете се за добри съвети и подкрепа от компания произвеждаща храни. Уверете се, че тази компания, разчита на съвременни научни изследвания и прилага тези научни познания за конете в практиката. И накрая, важно е да помислите за всеки аспект от начина на живот на вашия кон, включително храненето, особено ако има някои поведенчески проблеми, които могат да бъдат свързани с работното натоварване или приема на храна.